Mini Mokum
Als Uncover Lab staan wij bekend als graveerstudio. Sinds een paar jaar maken we ook onze eigen producten die in onze webshop en winkel te koop zijn. Zo kun je ons nieuwste project Mini Mokum in the Maker Store zien.
In deze blog gaan we in gesprek met onze in-house industrial designer Joran over wat er allemaal komt kijken bij het maken van een nieuw product en de uitdagingen die komen kijken bij het werken met laser-machines.
Bij het maken van een nieuw product gaat er nog wel eens iets mis, kan jij de fout in dit design spotten?
Mini-Mokum is een “shadow box lamp”. Je werkt met 2D lagen die je over elkaar heen legt om diepte effect te krijgen. Dit leent zich goed voor het creëren van een sferische scène uit een sprookjesbos, een kinderboek, of een stad als Amsterdam. De elementen die je terugvindt in Mini Mokum zijn plekken, die als je voor het eerst naar Amsterdam komt echt als bijzonder ervaart, vooral als kind. Het eerste ritje met de tram, of een gigantische molen midden in de stad. Zo zie je de magere brug, Molen de Gooyer (het herkenningspunt voor brouwerij t’ IJ), de tram en grachtenpandjes die zo scheef op hun funderingen staan dat je je afvraagt of ze niet elk moment zullen omvallen in de gracht.
De scène van Amsterdam was dus al snel bedacht door het gezamenlijk nostalgische brein van Uncover. De grotere uitdaging kwam bij het technische aspect waar Joran mee aan de slag kon. “Wat ik belangrijk vindt is dat het allemaal in elkaar moet vallen met sleufverbindingen. Hierdoor hoef je geen lijm te gebruiken omdat alles doormiddel van spanning vastzit. Dat kan best een uitdaging vormen omdat elke verbinding perfect op elkaar moet aansluiten, hiervoor moet je je lasermachines goed kennen. De hoeveelheid materiaal die er “verloren” gaat bij het lasersnijden is namelijk anders bij elke lasermachine en moet vooraf getest worden.
Links, patroon gebruikt om hout te buigen. Rechts standaard vierkant design met sleufverbindingen.
Een andere technische uitdaging was de “box” van de shadow box lamp zelf. Een makkelijke uitwerking was een standaard vierkant. Om het design speels te houden wilde ik juist een ronde afwerking. Hiervoor heb ik een speciale snijtechniek toegepast. Door hout weg te snijden op de juiste plekken creëer je een patroon wat net genoeg flexibiliteit aan het hout geeft om het te buigen.
Het speelse design van het lichtje zie je ook terug in de verpakking. De kartonnen doos is gegraveerd met dezelfde skyline die doorloopt in de blauwe wikkel.
”ik heb dit lampje gemaakt voor iedereen die een stukje Amsterdam mee naar huis wil nemen. Of je nou zelf uit Amsterdam komt of onze mooie stad gewoon graag ziet” - Joran
1 project inspireert weer nieuwe projecten, houdt onze blog in de gaten voor nieuwe variaties op de klassieke Amsterdam scène ;)
Made in Amsterdam
Het lampje is met de hand gemaakt van hout. Voor de verlichting maken we gebruik van LEDs. Deze duurzame manier van verlichting gaat lang mee en is bovendien erg energiezuinig.
Het lampje wordt geleverd met alles wat je nodig hebt om het aan te kunnen sluiten. Een geschikte adapter en lichtknopje zitten al in de doos en ook de schroeven en pluggen om het lampje op te hangen zitten er bij. Je hangt het lampje dus ook heel gemakkelijk aan de muur!
- Afmeting: 18 x 12 x 10 cm
- Gemaakt van populieren hout
- Duurzame LED verlichting
Personaliseren
Het is mogelijk om een lampje te laten personaliseren met een naam. Zo krijgt het lampje nog meer betekenis. We maken een speciale versie waarin de opgegeven naam te zien is op de achtergrond van het lampje. Om een eigen versie te laten personaliseren kun je contact met ons opnemen via email.